Provincie Noord-Brabant en gemeente Maashorst zetten volgende stap in Uden

[Lijn Ontwikkeling is door provincie Noord-Brabant en gemeente Maashorst ingeschakeld als gebiedsmanager]

artikel uit Brabants Dagblad 26 juni 2024 - Hans van Alebeek

Uden gaat veel woningen bouwen aan de oostkant. Aankoop 'rotte kiezen' kost 7,5 miljoen. Het kost 7,5 miljoen euro, maar dan is Uden verlost van enkele erg verloederde panden en kan er stevig gebouwd worden in het centrum.

Het is een smak geld, 7,5 miljoen, maar de gemeente Maashorst wil er samen met de provincie vol voor gaan. Volgens beide partijen biedt het gebied rondom de Kastanjeweg kansen voor 'grotere woningaantallen en (hoog)stedelijk wonen' aan de rand van het centrum, dichtbij het busstation. Daarvoor moeten de twee verwaarloosde panden worden aangekocht.


Het gaat om het oude, compleet vervallen PNEM-kantoor aan de Kastanjeweg en de voormalige woonwinkel van Van Donzel tegenover theater Markant, op de hoek met de Prior van Milstraat. Beide panden plus grond zijn al jaren eigendom van vastgoedman Atjuh Cheng die ze weer overnam van zijn collega Roger Lips, naar het buitenland gevlucht omdat hij verdacht wordt van faillissementsfraude en witwassen.

Volgens de gemeente heeft de huidige eigenaar Cheng 'weinig of geen haast om aan de slag te gaan met deze locaties'. Om verdere verloedering en achteruitgang te voorkomen, wil de gemeente daarom samen met de provincie beide panden plus grond aankopen. Eerder al sloten de gemeente en provincie een overeenkomst om dit stukje Uden te ontwikkelen. In 2021 werd daarvoor 140.000 euro uitgetrokken en ging een gebiedsmanager aan de slag.

Als de gemeenteraad akkoord gaat

Voor de twee grote panden plus grond betaalt Maashorst 4.350.000 euro, de provincie doet nog eens 3.150.000 euro in de pot. De eigenlijke waarde is volgens taxaties nog hoger dan de 7,5 miljoen die het nu kost, aldus de gemeente. Als de gemeenteraad akkoord gaat met de aankoop is het de bedoeling om de ontwikkeling van beide plekken snel uit te besteden aan projectontwikkelaars. Te beginnen met de locatie van het oude PNEM-kantoor waarvoor in het verleden al een plan is bedacht met een supermarkt en woontoren erboven. Hoe hoog en hoeveel appartementen daar kunnen komen, wil de gemeente Maashorst de komende tijd laten onderzoeken.

Bij dat onderzoek wordt ook de locatie Van Donzel betrokken, al zal dat volgens de gemeente iets lastiger zijn vanwege beeldbepalende en monumentale huizen in de omgeving. Denk aan het pand van de voormalige koekfabriek De Slinger, de Zweedse houten huisjes en de villa's iets verderop aan de Prior van Milstraat. Met een beetje geluk zou het PNEM-kantoor al heel snel in de etalage gezet kunnen worden voor een projectontwikkelaar, misschien dit jaar of in 2025 al. De gemeente hoopt dat woningbouw op die plek als een vliegwiel voor het hele gebied gaat functioneren.

Dat gebied strekt zich overigens uit van het PNEM-kantoor helemaal tot aan de Losplaats, tegen 't Udenaartje aan en wordt begrensd door de Kastanjeweg, Violierstraat, Stationstraat en Losplaats. Achter het PNEM-kantoor komen al twee appartementencomplexen. Op de plek van de oude Aldi aan de Violierstraat is onlangs de bouw gestart van een complex voor 14 koopappartementen, pal daarnaast gaat Area op de plek van de oude Renaultgarage een nog groter gebouw neerzetten voor 44 huurappartementen.

'Zoet en zuur' verdelen

Ontwikkelaar Stam en de Koning uit Eindhoven heeft aan de zuidkant van het plangebied voor een braakliggend terrein aan de Prior van Milstraat - tegenover oosters restaurant Paradijs - al jaren geleden een bouwplan ontwikkeld. Van dat plan uit 2016 is alleen het huis voor de meiden van woongroep Uniek gerealiseerd. De gemeente wil samen met deze ontwikkelaar, Area en Interesting Vastgoed kijken hoe die hoek het beste volgebouwd kan worden.

Insteek bij alle plannen is dat het 'zoet en het zuur' goed verdeeld moeten worden. Oftewel: niet alleen dure koopappartementen maar ook sociale huur en betaalbare koop. De gemeente rept in het voorstel aan de raad met geen woord over wat er moet gebeuren met het stuk Kastanjeweg tussen de twee 'rotte kiezen' in. Daar staat onder andere een rijtje naoorlogse arbeidershuisjes van Area met de status 'gemeentelijk monument'. Slopen of laten staan is bepalend voor hoeveel huizen er straks echt gebouwd kunnen worden, zo stelt de gemeente omfloerst.

Aankoop

De gemeenteraad wordt gevraagd om met de aankoop in te stemmen. Die openbare vergadering begint om 19.30 uur in het gemeentehuis in Uden.

artikel in Brabants Dagblad:

https://krant.bd.nl/titles/bra...

Terug